Autor:
Juli Minoves i Triquell
Obra:
Segles de memòria
, 2002
Pàgina:
67
El setze de maig, una missiva reial arribà al castell. Era una còpia del tractat provisional, establert per Arnau de Vall-llebrera, notari públic de Lleida. El rei seria el fiador. S’hi podien llegir uns quants noms prestigiosos: Jaspert de Botonac, bisbe de València; Bonanat de Lavània; Ramon de Besalú, ardiaca de Tarragona; Ramon d’Urtx, senyor de Mataplana; Isarn de Fanjaus i Guillem Ramon de Josa. El comte l’examinà i el trobà encertat.
El primer dia de juliol del mateix any, el bisbe d’Urgell i Roger Bernat III es reuniren a Andorra. El lloc havia estat escollit pel Joan: era el pont romànic dels Escalls, a Engordany. Els dos rivals es donaren la mà: l’entesa triomfava. Finalment, havien segellat la pau. El tractat definitiu, nogensmenys, s’havia de signar a Lleida, davant del rei, el vuit de setembre.
El Joan i la Roser, agafats de bracet, ploraven d’alegria en veure els dos enemics donar-se la mai consolidar l’esdevenidor del país. I ells dos humans del segle XX, havien estat els artífexs d’aquell fet. Només un núvol negre cobria la felicitat d’aquell moment que el Joan hauria volgut viure amb la seva família. Ja feia més d’un any que els havia deixat!
La Roser, vestida amb una elegant túnica de seda rogenca, comentà:
—Anirem a Lleida per a la signatura de l’acord final?
Aquesta idea l’excitava. Lleida li semblava una ciutat llunyana i misteriosa: era a uns quants dies de camí! D’altra banda, es demanava com seria una ciutat del segle xiii. Hi hauria botigues?
El Joan no s’ho pensà.
—I tant si hi anirem: no em voldria perdre aquest espectacle ni per tot l’or del món!