Íntima


Municipi:Reus
Comarca:Baix Camp

A l'actual Sala d'Actes es troben les pintures i els dibuixos d'Hortensi Güell. És un bon lloc per llegir-hi un text de Plàcid Vidal (Alcover, 1881 – Barcelona, 1938) que s'hi refereix i d'una prosa de Güell de to molt romàntic exaltant la il·lusió del viatge amb tren.

testing image

Íntima

Confesso que avui, com quan tenia sis anys, l'espectacle del ferrocarril m'atrau d'una manera irresistible. Amb la mateixa il·lusió que quan era nen, me paro davant del tren, pujo al cotxe amb lo goig d'un gran desig satisfet.

Ja en marxa, guaito a la finestra i m'embadalesc contemplant lo variat paisatge que apareix, passa i fuig davant meu, com si jo fullegés de pressa entre les mans un àlbum de notes colorides.

La sobtada i contínua aparició de línies i colors, fa que em sembli que el camp, com la mar, té onades que es formen, se topen i es desfan, i aquesta visió il·lusòria aumenta i m'atrau amb força quan lo tren passa a gran velocitat per una plana rublerta d'herba que el vent gronxa i com la mar panteixa...

A voltes penso que seria feliç passant la vida sentat còmodament a la finestra d'un tren en marxa, de pressa, molt de pressa, que corrés com lo vent, i, hala!, hala!, passar les hores i els dies veient nombroses terres, coneixent molta gent, sens mai parar-me, sense fixar-me en res ni en ningú, a fi de que ni a la memòria ni al cor res hi fes estada, res hi deixés rastre... D'aquest modo em lliuraria del dolor de l'enyorança i del record del goig perdut.