El 12 d'agost de 1956, la Verge de l'Abellera...


Municipi:Prades
Comarca:Baix Camp

Aquesta ermita, situada a dos quilòmetres del poble, s'alça en una cinglera de 1.020 metres d'altitud, bo i aprofitant una balma on abans de la seva construcció havien viscut eremites, entre altres Bernat Boïl, fill de Prades i primer llegat apostòlic a Amèrica el 1493, que el 1484 havia volgut fundar un monestir benedictí i que morí essent abat de Cuixà. Segons la tradició la imatge de la Mare de Déu fou trobada per un pastor entre les branques d'una alzina voltada de ruscs, quan anava a cercar mel. L'edifici actual fou construït cap al 1570. La clau per accedir-hi s'ha de demanar a la parròquia. Quatre textos són de bon llegir en aquest indret, tenint a sota l'espessa boscúria que encatifa el paisatge. El primer, un poema de Josep Aladern; el segon, una breu descripció d'Antoni Rovira i Virgili; el tercer, un sonet de Rafael Vila Barnils (Arbúcies, 1907–1988) i, finalment, una anotació de dietari de Marià Manent.

testing image

El 12 d'agost de 1956, la Verge de l'Abellera va ser solemnement coronada pel cardenal arquebisbe de Tarragona. Va ser una festassa, a la qual van assistir les autoritats polítiques i eclesials, i l'abat de Poblet. La corona va ser adquirida per subscripció popular i és obra de l'orfebre barceloní Jaume Mercadé, que hi va muntar cinquanta abelles de plata, presidides per una reina i l'escut de Prades. El 9 d'octubre de 1960 va ser aixecat a l'entrada del recinte un pedró en recordança al poeta Melcior Font, autor de la lletra dels goigs de la Mare de Déu, de l'any 1925. És aquella una composició molt inspirada, d'un profund lirisme, farcida de natura i paisatge.

Tota branca se us decanta,
i tot bri s'alça per Vós,
vostre xiprer es remorós
com el doll que al peu hi canta.
Vianant que sedejava
llavi fresc i bon camí.
Feu-nos ésser romaní
de la vostra sorra blava.
Aclariu-nos la mirada,
si heu fet clarejar la mel.
Sobre espines la rosada,
sobre abims posen l'estel.
Que el somriure que esclatava
nostre ull no el vegi marcir.
Feu-nos ésser romaní
de la vostra sorra blava.

Una làpida fixada en la roca, darrere mateix de l'ermita, explica que en aquesta cova de l'Abellera va fer vida d'ermità, entre 1484 i 1493, fra Bernat Boïl, el primer missioner que va evangelitzar Amèrica. Boïl havia nascut en un mas del terme de Vilanova de Prades anomenat el Molinet, per bé que no tots els seus biògrafs estan d'acord en aquest punt.