Després d'unes setmanes de preparació militar...


Obra:El meu diari de guerra (p. 43 i 45)
Municipi:Cambrils
Comarca:Baix Camp

És una extensa propietat al nord del terme municipal, tocant al de Vinyols, amb un palau construït el 1882 per Josep Fontserè per a Salvador de Samà i de Torrents, marquès de Marianao. Ocupa 20 hectàrees, amb jardins, un estany artificial, una imitació de torre de guaita i un sumptuós edifici amb mobiliari colonial, una col·lecció de pintures del segle xix i una nodrida biblioteca. Al llarg dels anys, ha passat per diferents vicissituds, tal com mostren les anotacions de dietari de Joan Ventura i Solé (Valls, 1918–1994). Una prosa de Ramon Gomis aprofundeix en la descripció del lloc i les obres d'art que conté. Finalment, de la mà de Roser Guasch podem imaginar-nos aquest jardí romàntic, un dels més ben conservats del país, com el lloc ideal perquè hi pugui viure la Bella Dorment.

testing image

5. Després d'unes setmanes de preparació militar, consistents en dues hores diàries d'instrucció tàctica, avui, mitjançant un pregó, s'anuncia la sortida dels quintos integrats en la lleva del 1939, en direcció al Parc Samà, prop de Reus i de Cambrils, on en els amplis espais del que fou una residència aristocràtica, s'ha establert un campament del CRIM (Centre de Reclutament i Instrucció Militar). Quedem convocats per a demà a les cinc de la tarda a l'estació del ferrocarril, d'on sortirà un tren especial que ens ha de portar fins a Reus.

Al front segueix la maltempsada per la gent amiga. Les darreres notícies ens donen la trista informació de la mort d'en Figuerola i de Francesc Grivé. També ha morta l'hospital de Barbastre l'amic J. Farré-Reig, un idealista de soca-rel que deixà la seva família, muller i dos fills de pocs anys, per anar a defensar la llibertat. [...]

10. El lloc que habitem és conegut per Parc de les Llebres, denomi­nació que prové d'un vedat de caça que els senyors del Parc tenien a la seva disposició, per invitar altes personalitats de la política i l'aristocràcia. A la matinada, ja ens han fet córrer davant l'alarmant presència d'uns avions enemics. En aquest campament som molta gent, tots pertanyents a la nostra mateixa lleva. Sobresurt un gran percentatge de joves procedents de les comarques properes a l'Ebre. A l'hora del menjar es formen llargues fileres davant les olles del ranxo.

Aquesta tarda, seguint un pla d'organització, han distribuït el per­sonal del campament, en companyies. Hi ha hagut nomenaments i jo he estat designat com a sergent. Aquests títols són honorífics, només a l'efecte de l'organització interna del campament, però ens han posat insígnies per evitar dubtes. Estic al comandament d'un grup de quinze homes. Com que entre ells no n'hi ha cap de Valls, puc impo­sar seriositat i disciplina. Per tant, la meva comesa resultarà fàcil. Tots m'aprecien i em tracten de vostè. Hi ha qui amb l'esperit rastrer que caracteritza algunes persones, creu que puc tenir influència a l'hora de certes decisions, i vol guanyar-me la voluntat a través de l'esquer d'algun obsequi amb espècies. No m'agrada aquesta comèdia i només accepto l'oferiment d'alguna cigarreta. Fumo molt i aquí el tabac escasseja.