El peix de més prestigi a la mar de Cambrils és el gadagang...


Municipi:Cambrils
Comarca:Baix Camp

Aquest monument d'aire modern i d'una certa espectacularitat, situat a la rotonda del Patronat Municipal de Turisme, és obra de José Ángel Merino López i simbolitza l'esperit mariner de la vila. Ramon Gomis descriu amb precisió les característiques i l'hàbitat dels gadagangs, un crustaci que els reusencs denominen catacranc i que ell prefereix a la llagosta per la seva excel·lència.

testing image

El peix de més prestigi a la mar de Cambrils és el gadagang. Aquest crustaci, la gent de Reus l'anomena catacranc i la de les costes de llevant, escamarlà. Hi ha dues classes de gadagang, el de color groc i el de color vermell. El primer el trobem al mar fondal de Tarragona, es pesca a l'arrossegall entre setanta i cent cinquanta braces, i el segon a la mar seca de Cambrils, a menys de seixanta-cinc braces. Pel meu gust, que he pogut compartir amb altres companys de viatge, el vermell de Cambrils és molt més saborós. És més petit, cert, però és ple, té la carn tibada, és millor. El Benito Gil em deia que el gadagang pescat a la mar fondal té gust de «sofèric», de farmàcia. Realment, l'argumentació és contundent i jo diria que té tota la raó. El gadagang de Cambrils és excel·lent i el prefereixo a la llagosta, fet a la brasa, si pot ser amb llenya d'alzina, i amanit amb una mica d'oli d'oliva de les Garrigues o de la partida de Monterols, de Reus. Aquest darrer consell és important. L'oli de la Ribera d'Ebre o del baix Ebre pot malbaratar uns bons gadagangs de Cambrils. És un oli que té un punt de ranci, que s'emporta l'aroma i el gust suau del peix. El meu amic Xavier Amorós, de Reus, diu que l'oli per amanir el peix ha de ser de l'interior, d'oliva arbequina. Prop de la mar, i a la vall de l'Ebre, les boires del mes de novembre humitegen les olives i algunes, ja madures, agafen aquest gust que després atrapa l'oli. És possible que la humitat faci més sensibles les olives a l'atac de la mosca. Sigui el que sigui, hi ha una opinió unànime: una bona plàtera de gadagangs de Cambrils s'ha d'amanir amb oli d'arbequina de l'interior. I per raons de proximitat, com deia abans, hi lligaria bé un oli de la partida de Monterols, de Reus.