Estret de Morens format per l'encaixonament...


Municipi:Setcases
Comarca:Ripollès

testing image

Estret de Morens format per l'encaixonament del riu que salta; atribulat per entre grans roques despreses, tenint  a un costat les vessants estimbades de Gra de Fajol i a l'altre les no menys verticals de Xuriguera. És un lloc altament fantàstic i grandiós. Timbes espantoses; cims enasprats, alts i entercs que deixen tot just veure el puríssim blau del cel, si no és que les boires onejants coronin la llur testa. El riu sal­ta esfereït, formant remorosos saltants, escorrent-se ràpid, espurnejant i escumós, per entre immenses masses de rocam que sembla que acabin tot just de desprendre's de les gegantesques cingleres; pregones gorgues, ja blavenques, ja verdes o negroses, sobreïxen en blanc escampall d'aigua remorejant, colossals rocasses apilades, mig caigudes, en espantosa confusió disputen el pas al riu, altres penyals amenaçadors sembla vagin d'un moment a l'altre a estimbar-se, esperant potser tant sols la torbonada que els somogui; soledat la més espan­tosa arreu; desolació immensa; tot junt estremeix i aclapara l'esperit, aterrat de sa petitesa davant de tan imponent grandiositat.

Des de lo alt de les cingleres de Gra de Fajol baixen fondes i llargues canals i esberles que són escorrancs de rocs, a la ve­gada que de les aigües.

La Canal del Príncep és la més assenyalada i és renomenada especialment per ésser el parany dels isards que s'hi endinsen perseguits en els cims pels caçadors. Com no tenen altre recurs que seguir en avall o estimbar-se, són parats a baix per altres caçadors que els espe­ren posats a l'aguait.