Entrem finalment al petit port de Tabarca...


Obra:De mar estant (p. 271-272)
Municipi:Alacant
Comarca:Alacantí

testing image

Entrem finalment al petit port de Tabarca, un modest espigó que amplia el petit refugi de cala Rata i la protegeix dels vents del nord. Al moll hi ha atracada la Kon Tiki. Ni feta de troncs ni navegant el Pacífic, sinó les dotze milles que separen Alacant de l'illa, transporta turistes de forma infatigable; Thor Heyerdhal, però, estaria encantat que fins i tot a Tabarca coneguen la seua aventura polinèsia.

Donem ferro en només metre i mig de fondària. L'aigua és clara i plàcida, d'una transparència acurada que permet identificar les algues, els peixets..., i les marques d'algunes ampolles de cervesa mig soterrades al fons. Ajupits a la xalana, una paladeta dels rems ens porta a la costeruda platja. Som-hi. That's Tabarca, Tabarca la Nova.

El port de Tabarca està situat a la part més prima de l'illa, un istme arenós que n'uneix els dos nuclis de roca. Amb prou feines un centenar de metres separen el port de l'altra vessant -la platja central-, orientada al sud-oest. Des d'alt es presenten les dues fulles pètries de Tabarca, que en total no fan més de trenta hectàrees: a la dreta, el poble de Sant Pau intramurs, i a l'esquerra, la part oriental, més gran i completament deshabitada, que es perllonga al sud en l'illot de la Galera, i a l'est en una sèrie de baixos rocallosos dels quals l'únic que aflora és l'illot de la Nau. No hi ha pas per a cap tipus d'embarcació entre la Nau i la punta Falcó, l'extrem oriental de l'illa. El pas és franc, en canvi, a la banda de fora d'aquest escull, tot i que mitja milla al sud-est, amb només 3'8 metres de profunditat, l'abrupte sec de la Llosa constitueix un indret que els vaixells de cert port han d'evitar.