Però el veritable heroi d'aquelles jornades...


Obra:Climent (p. 112-113)
Comarca:Alt Empordà

testing image

Però el veritable heroi d'aquelles jornades havia estat l'estrenu Ramon Roger, de Maçanet de Cabrenys. Ell s'havia lliurat enterament a la temerària empresa, com solia, sense les reserves de fred calculador que havien retingut fins al darrer instant el diputat Climent, el qual, tot i reconèixer la seva inferioritat al guerriller en l'art militar, per ocupar un grau superior en el cos de Nacionals, va haver d'acabdillar la revolta. Roger de Maçanet era el tipus perfecte del guerrer popular, valent, arrauxat, generós, ànima liberal, carn de llegenda. Era l'esperit de l'Empordà enfront de la Garrotxa.

Les seves espesses suredes cobrien una extensa vessant de muntanyes, fins arran mateix de la ratlla de França, sota l'ermitatge de la mare de Déu de les Salines. Aquesta situació afavoria les seves empreses. Formaven en la seva companyia terrassans, boscaters i contrabandistes, als quals, en temps de repòs, havia de permetre que vivotegessin damunt les seves hisendes, devastant-les.

Però què hi feia, si en sonar el corn se li aplegaven al volt com una canilla de mastins? Els senglars que calia atiar eren els carlins i els republicans, els extremistes de cada banda.

Roger tenia tot el prestigi i la suggestió dels grans capitans.

Mentre Olot aplegava entorn de la figura prestigiosa de Savalls capellans d'acció, hereus acabalats com el vell Vayreda, aventurers com Barrancot i facinerosos com Ramon Felip, amb la seva partida de trabucs, Figueres produïa la notable personalitat d'Abdon Terrades, a les ordres del qual feien armes obrers i menestrals, adoctrinats per l'ateisme burgès i pintoresc dels Rubaudonadeu i els Sunyer i Capdevila.