El dia abans de la nostra partença...


Municipi:Perpinyà
Comarca:Rosselló

testing image

El dia abans de la nostra partença al front, el meu germà Pere em vingué a trobar a la ciutadella. Em portava mitjons i una bufanda fets per la nostra mare. No l'havien mobilitzat en una unitat combatent ja que havia perdut un peu durant un accident de caça. A més, tenia quaranta-set anys i sis fills.

El regiment va partir d'hora. Vam passar sota l'església de la Real abans d'arribar davant de l'estàtua de Rigau a la plaça del Blat. Els nois de la barriada ens interpel·laven.

—Són folls els paios!

Pel carrer de la Fusteria, totes les minyones de la vila ens esperaven, plorant i rient alhora. Ens llançaven flors i petons. N'érem, d'orgullosos, de pertànyer al 53 regiment d'Infanteria, de portar els quepis blaus i rojos, els capots d'un gris ferrís i blavenc, els pantalons color de les roges de la Provença i els borseguins negres! Aquells detalls d'indumentària tenen importància. Uns soldats afaitats de fresc, nets, polits amb un uniforme afavoridor ja han vençut. Caminàvem cofois, atletes espartans. Tots els perpinyanesos ens acompanyaven cap a l'estació cridant «Sempre endavant!» o «Vive l'armée!».