La Fonda d'Espanya d'ara fa seixanta anys...


Municipi:Granollers

Inaugurada el 1771 a peu del camí ral que portava a Vic, Ripoll i Puigcerdà. Al llarg dels anys s'ha convertit en un punt de referència gastronòmica tant per als que acudeixen al mercat setmanal de Granollers com pels visitants que hi fan nit. Precisament alguns escriptors n'han cantat les excel·lències. Josep Pla rememora una estada seva en ple dia de mercat. Eugeni Xammar, per la seva banda, en remarca que durant un temps se'n digué Fonda d'Espanya i després passà a dir-se Hotel Europa i en destaca l'aire modern que evoluciona al temps que la ciutat també ho fa i el situa magistralment en el moll de l'os de la vida ciutadana.

testing image

La Fonda d'Espanya d'ara fa seixanta anys ha esdevingut, i d'això ja fa temps, l'Hotel Europa, i aquest senzill canvi de nom d'un hostal el podríem prendre com una representació dels canvis de Granollers que són molts i tots a fi de bé. A començaments del segle, Granollers era, per la seva brutícia i la seva deixadesa, una vila espanyola de 6.000 habitants. Avui, avui com avui, per la seva netedat, la seva senyalització, els seus establiments de luxe i de semiluxe, els seus quinze bancs, les seves tres Caixes d'Estalvis, els seus carrers asfaltats, els 35.000 habitants del «gran Granollers» (que aviat seran 40.000), ha esdevingut una ciutat pròspera i trepidant perfectament digna que el primer hostal porti el nom d'Hotel Europa. De nit, el tros de carretera de Barcelona a Vic, que forma d'arteria principal —l'espinada— de Granollers, és tan ple de llum com pugui ésser-ho el carrer principal —Main Street— de qualsevol ciutat nord-americana de la mateixa grandària. El mercat de Granollers, circumscrit a un nucli limitat de carrers i places del centre, amb un mercat de bestiar a la gran esplanada del carrer de Girona, prop dels nous edificis de telèfons i de correus, és tan animat com sempre i més important que mai.