Veure fer oli està reservat a un reduït nombre de persones


Obra:Camins de terra (p. 88-90)
Municipi:Bunyola
Comarca:Mallorca

testing image

Veure fer oli està reservat a un reduït nombre de persones que, en virtut de les més antigues normes de la pagesia, reben bon acolliment i generosa convidada. Els hostes se situen a un extrem de la petita tafona, on el foc de la caldera d'aram, el baf de l'aigua bullenta i l'acidesa de les olives premsades transformen en màgic cada racó del recinte. És una posta en escena plena d'olors i colors intensos mig difuminats pels núvols de vapor que s'escolen per les canyissades del sostre. S'aboca l'oliva dins la tremuja i per una canaleta va a parar al trull, en aquest recorregut es neteja de fulles i de terra i compareix neta i lluenta, com el xarol.

La tafona de Son Bernadàs és una de les poques que encara funcionava fins fa ben poc amb tracció animal. Les bísties que fan rodar la mola havien de ser ben assenyades i no és poca la feina que duu aconseguir-ho. L'animal, amb les cucales posades, espera l'ordre i comença el seu camí circular sense moure's del mateix redol, fent voltar un rutló de pedra viva, aparentment excessiu pels petits fruits negres que s'esclafen baix el seu pes. Així s'inicia la transformació i comença el petit prodigi muntanyenc.

La pasta d'oliva que s'obté va a l'esportinador i el primer oli que d'ella es desprèn és el saborós oli verjo, que s'ha de menjar tot seguint el ritual de tafona, això és, torrar una llesca de pa a la fornal de la caldera i abans que es refredi, mullar-la tota dins el líquid espès que hi ha a l'esportinador i que en aquest primer estadi té un color verd pallós i una olor molt intensa. La llesca de pa torrat, amarada d'oli verjo, s'acompanya amb olives pansides i unes figues seques forneres. Cal assaborir cada bocinada i saber apreciar aquesta afortunada combinació d'àcida dolcesa tan peculiar. Un tassonet de vi perfumat amb clovella de llimona, us farà sentir carregats d'energia i, sens dubte, feliçment iniciats en aquest plaer antic i mediterrani.