L'om del Teatre Principal


Obra:La ciutat esvaïda (p. 77-78)
Municipi:Palma
Comarca:Mallorca

testing image

L'om del Teatre Principal

 

Quan jo era infant, devora el Teatre Principal hi havia un om gegantí que havia crescut en el racó, al costat d'on ara hi ha la font d'En Santiago Rusiñol.

Durant molts anys, no sé si ara encara existeix, hi hagué en aquest teatre un vell teló de fons que representava la seva fatxada amb l'om gegantí. Me sembla recordar que quan a Palma s'estrenà Los intereses creados de Benavente, jo vaig veure aquest teló servint de fons al personatge del Próleg de l'obra. Aleshores, en realitat, l'om ja havia desaparegut i la vella estampa d'aquell racó de Palma donà a les belles paraules de Benavente un saborino especial i exquisit.

Un dia la gent començà a dir que aquell arbre gegantí amenaçava ruïna, perquè estava allà, dret, molts anys abans que es construís el Principal, i cauria a la més mínima ventada.

Jo no crec que fos així, perquè aquell arbre semblava intacte i sòlid i representava, amb tota arrogància, el seu paper de fidel guardià de Talia, elevant-se molts metres part damunt del teatre com atalaiant tots els horitzons de la dramàtica espanyola i movent filosòficament la seva caperutxa com fan els vells quan recorden els temps passats.

Jo l'estimava com a un ésser viu i com a un distingit ciutadà de Palma que vivia en aquell racó, coronat de records planant a gran altura.

És per això que, un dia, se m'oprimí el cor en passar per allà i veure uns llenyataires despietats que començaven a mutilar-li els membres i es disposaven a enderrocar-lo, amb gran gatzara per part d'aquest públic que existeix a tots els indrets del món i que sempre està dispost a fer llenya de l'arbre caigut, alegrant-se de les ruïnes dels grans i dels alts.

Vaig mirar una llarga estona aquell arbre moribund i me'n vaig anar ràpidament.

Quan vaig tornar passar, ja no hi era.