Mig amagada dins un pinar motejat d'alzines...


Municipi:Artà
Comarca:Mallorca

testing image

Mig amagada dins un pinar motejat d'alzines, deixam a la dreta el que un temps fou ermita de Bellpuig, una de les poques edificacions romàniques que queden a Mallorca, avui convertida en corteres i estables.

Els monjos premonstratesos que dugué el Rei En Jaume del migdia de França, tengueren el bon gust de bastir el seu casat en un dels indrets més bells de Mallorca. Des de la carrera de Bellpuig, la vall d'Artà apareix amb tota la seva plenitud i suavitat panoràmiques. Fa uns quants anys, En Biel Alomar, l'arquitecte, i jo, anàrem a Bellpuig. Era un d'aquests matins humits, en què la tardor artanenca se us afica pels cinc sentits dins l'ànima. El cel era un poc daurat, el sol era d'una tebior dolcíssima i madura. Per tota la vall, les fumeroles dels formiguers es distingien de la boirina matinera, més ajaguda i cotonosa. No feia un alè de vent; la pau i quietud silenciosa eren completes. Semblava mentida que estàssem en guerra.

El meu amic, que mai no deixava el llapis ni el quadern de notes, després d'afalagar la meva petita vanitat de gall victoriós prenint-me un apunt —jo anava vestit amb aquell uniforme, tan personal com arbitrari i pintoresc, d'artiller de complemento y deporte—, va dibuixar unes motlures originalíssimes que hi havia en la que, un temps, degué esser la capella dels monjos-senyors d'Artà. Estaria content que encara Bellpuig pogués esser objecte d'una restauració.