Tot primer li demani de baixar...


Obra:Prosa completa I (p. 406)
Municipi:Puigcerdà
Comarca:Cerdanya

testing image

Tot primer li demani de baixar els quatre graons de l'església, que se'ns presenta al cap d'un carrer cèntric. Jo no sabria passar en un poble català sens visitar l'església, sigui perquè n'hom hi troba amb fruïció alguna cara meravellada de sant —en un retaule de Catllar i, si bé recordi, en l'escena de la flagel·lació, hem descobert un veritable Paul Verlaine— sigui encara i sobretot per raons molt més íntimes.

L'església de Puigcerdà té un posat humil, i la pedra colrada; n'hom hi observa alguna inscripció en la paret. En aquest poble alegre sembla gairebé una vella.

Quan hi vàrem entrar, deien l'Ofici. Ça i enllà, en l'ombra de les capelles, les mantellines feien ressaltar un oval pàl·lid i agraciat; ens miraren els ulls negríssims de les joves sempre encuriosides. Aquells ulls, papallones de nit en una rosa nevada! En veritat, no era hora de se complaure a desnillcar les verges vestides i vetllades per una llàntia d'oli, totes les imatges que reben les confidències d'aquestes senyoretes.