testing image

Joan Llongueras, que de més a més de músic era un molt estimable poeta, un dels molt estimables poetes que es van produir ahir a Catalunya, que s'han produït avui i que segurament es produiran demà, els quals molt estimables poetes si bé no han aconseguit el felicíssim estadi d'oferir una «Vaca cega» o bé un «Any mil», han prodigat el seu saber poètic en composicions ben pensades, ben sentides i ben executades, de més a més dels poemets que li dictava el seu enginy, va escriure lletres a posta perquè els grans músics s'hi inspiressin per a fer-ne sardanes corals. Una d'elles, la més feliç, la més popular i la més celebrada, va ser «La sardana de la Pàtria» que va musicar Enric Morera. [...]

Aquestes activitats posen de manifest la insubornable catalanitat de Joan Llongueras. I es deu a aquesta seva insubornable catalanitat, la realització d'una troballa poètica i musical d'un gran efecte, que denota la seva reacció en els anys d'opressió. Es tracta de l'himne patriòtic «Som catalans!» que ha entrat en el repertori d'algunes entitats corals i per al qual vaig in­tentar una major fortuna. No me'n faig pas un secret.

La lletra de «Som catalans!» és tan, però tan contundent, i la seva música tan, però tan vibrant, que vaig creure que engrescaria més les masses que no pas la realitat d'«Els Segadors», la fúnebre cançó popular —ara es canta amb una altra lletra mes volgudament himne, una lletra nova que no recorda res de la de la cançó antiga—, elevada a la categoria d'himne na­cional. I així, l'ocasió essent-hi propicia, en una trobada esporàdica i circumstancial que vaig tenir amb el President Macià, em vaig permetre d'insinuar-li la substitució d'«Els Segadors» populars pel «Som catalans!» de Joan Llongueras. Però el President Macià, que tenia altres maldecaps que escoltar les meves paraules, no en va poder fer cap cas. I avui encara em sap greu, perquè quan sento el «Som catalans!» d'en Joan Llongueras, penso en el gran himne nacional que hauria pogut tenir Catalunya. Per allò que deia abans: perquè la lletra és tan contundent i la música és tan vibrant.