Un dia la nova circulà com un rumor...


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Un dia la nova circulà com un rumor, després com un projecte; més tard com una realitat. Poc temps des­prés hom donava noms d'empreses i denominacions —els germans Pompidor, la "Maison Dorée"—; un poc més enllà, ja es localitzava, ja es precisava l'indret— la casa dels Gay a la plaça de Catalunya—; finalment s'aixecaren unes valles al costat de Can Ribas i els barcelonins més europeïtzats respiraren tranquils: Ja érem a Europa!

Les obres van anar a poc a poc, amb la solemnitat deguda, però finalment la "Maison Dorée" obrí les seves portes i la gent s'hi llançà de cap, com si no esperés altra cosa per ésser feliç; moltes persones que no prenien te més que quan estaven malaltes o volien suar un refredat, adoptaren el costum de prendre'l cada tarda, amb la llet i la mantega, i la mel, i les torrades, i els dolços, mentre una petita orquestra de "tziganes" executava unes melodies romàntiques, suaus, allargassades, que s'infiltraven cor endins i us feien pessigolles a l'esperit.

La sala decorada amb colors suaus i pàl·lids, com la música, i amb uns enquadraments a les parets, on lluïen uns grans "panneaux" de suggerències idíl·liques i bucòliques —en el sentit autèntic de la paraula— que transportaven a països i fantasies d'ensomni, si conseguien que la vostra vista arribés a copsar-los sencers, sense ensopegar amb la multitud de columnes que aguantaven el sostre de la sala.

Els dies feiners, amb més o menys dificultats, era possible d'aconseguir una tauleta; però els diumenges s'havien de retenir a l'avançada, per tal de no quedar-se desembarcat.

Tot Barcelona conegut s'hi trobava, i en aquells moments, en què no s'estilava encara de donar festes per posar de llarg a les noies, eren moltes les que havien concorregut per primera vegada a reunions socials en els tes de la "Maison Dorée".

Aviat aquella casa es convertí en el punt final o, com si diguéssim, en el postre de tots els projectes d'entreteniment d'una vetllada barcelonina. En acabar aquelles visites protocol·làries que eren de consuetud; en re­tornar d'una excursió; en acabar les compres o les proves a ca la modista, el lloc obligat de coincidència era la "Maison Dorée".