Veus?, en Joan de Serrallonga va néixer en aquesta casa...


Municipi:Viladrau
Comarca:Osona

Casa forta o domus, amb una torre circular al seu costat del segle XIV. Des del 1522 hi residí una família cognominada Sala, que amplià el casal a la fi del segle XVI, de la qual nasqué el 1594 el famós bandoler Joan Sala i Ferrer, de sobrenom Serrallonga, que hi visqué fins als 24 anys, edat en què es va casar amb la pubilla del mas Serrallonga de Querós. Joan Maragall (Barcelona- 1860-1910) li dedicà una de les visions del llibre Visons&cants. Una nota de dietari de Marià Manent també ens fixa un moment de la visita que hi féu. Enric Larreula (Barcelona, 1941) va fer una estada a Viladrau a cavall de 1969 i 1970 a causa d'un problema de salut. Al llarg d'aquests mesos va escriure tot de proses poètiques sobre el paisatge i els habitants montsenyencs en forma de monòlegs amb un gos perdut que hi va trobar i que li va fer fidel companyia.
testing image

Veus?, en Joan de Serrallonga va néixer en aquesta casa tan gran, fortificada.

Hi ha qui diu que va ser un bandoler. D'altres diuen que va ser un lluitador, un insubmís, un rebel, un màrtir, un heroi.

No ho sé, però el que sí que sé és que durant molts anys va fer anar de corcoll tots els soldats de l'Olivares, i aquest sí que sé qui era i què volia de la nostra terra.

En Joan, amb la seva colla, recorria aquestes muntanyes saquejant i fustigant els soldats del rei. Era època de fam i el camp no donava per a tothom.

Molts homes es dedicaven a robar pels camins.

Van ser temps de revolta. Tot Catalunya va acabar revoltant-se contra el rei Felip. França, que estava en guerra amb Castella, va dir que ens ajudaria. Però va trair-nos, va pactar la pau amb els nostres enemics a canvi de quedar-se una bona part de Catalunya. Encara la té i no la deixarà anar, al contrari, li ha destruït llengua i ànima.

I diuen que en Joan de Serrallonga robava pels camins, que era perillós i per això el van matar.

I els reis de dues corones ¿no ens han robat a nosaltres fins el record de la nostra pròpia existència?

Veus, en aquesta casa tan gran, mig masia, mig castell, va néixer en Joan de Serrallonga.

El van torturar fins a la mort.

Diuen que era un bandoler.

Ara en dirien un altre nom.

Salut, Joan!