Brut i abandonat corria per aquells carrerons...


Obra:Sota Montjuïc (p. 136-137)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Brut i abandonat corria per aquells carrerons del carrer d'en Cid, de Trenta-claus i Migdia. A la nit se n'anava a dormir al dormitori del carrer d'en Cid, on hi havia dos quadres grandioses que daven cabuda a uns dos-cents cinquanta catres amb compartiments de fusta que venien a una mica més de l'alçada del llit. Una màrfega de roba de sac plena de pèl de conill feia de matalàs, amb sos dos corresponents llençols, qual blancor se destacava d'aquella fosquedat.

Serà difícil imaginar-se l'efecte que produeix un d'aquests dormitoris a les dotze de la nit, hora en què, usualment, ja estan ocupats tots els llits.

Aixís que s'entra certa fortor priva de respirar sense molèstia, però la curiositat fa olvidar la ferum. Són dos grans naus, una exterior podríem dir-ne, i l'altra interior, i entre les dos hi ha un espai motivat per la construcció. En dit espai hi ha un gran mirall ovalat que, com se comprèn, és a propòsit per a fer-se la toaleta els concurrents, i una mica més enllà hi ha una pica d'aigua per rentar-se i un altre compartiment pera fer imprescindibles necessitats.

Com he dit, fa un efecte molt estrany veure aquella estesa de gent, l'un mig nu rebolcant-se i ensenyant ses carns, l'altre nu del tot i dormint indiferent a tot lo que el rodeja; en fi, cadascú està en el seu llit com si fos tapat per les quatre parets que formen una cambra.