A l'atac i presa de Ripoll...


Municipi:Ripoll
Comarca:Ripollès

testing image

A l'atac i presa de Ripoll, puc dir que no hi vaig prendre part més que com a curiós espectador i, tot lo més, com a sanitari. L'endemà, havent-se recollit una bona quantitat d'armes i municions, se repartiren entre les companyies velles, i amb les que aquestes deixaren s'armaren los novament allistats. En aquestes operacions estàvem a Campdevànol, quan En Martínez Campos, que havia arribat a Ripoll traient foc pels queixals, se'ns tirà a sobre, si bé no amb tanta promptitud que no hi hagués temps de prendre posicions i organitzar alguna resistència.

La companyia en què vaig quedar provisionalment agregat fou situada en lo cementiri del poble que domina el pont del Ter. Era una bona posició. Una mu­ralla d'uns quatre pams d'alt ens permetia fer foc arrecerats.

De bales, moltes n'havia sentides xiular lo dia abans, mes eren bales perdudes, d'aquelles que, havent mancat lo pri­mer blanc, anaven per mont allà fins que perdien la força: però allí vaig sentir les intencionades, les de primera mà, que diríem, dirigides dret a buscar-nos el cos, i vaig començar a distingir, per lo xiulet, si eren de Remington o de Bérdan. Les primeres, fines i silencioses, semblaven rompre l'aire de traïdor; les segones, brunzents i fressoses, i miolant a vegades igual que un gatet.