En efecte, els dos especialistes forasters estaven contents...


Indret:La Sucrera
Municipi:Menàrguens
Comarca:Noguera

testing image

En efecte, els dos especialistes forasters estaven contents d'ell i la xemeneia anava creixent visiblement, al mig mateix de l'edifici de la Fàbrica i damunt de la seva ampla base, a la qual no haurien pogut abraçar vuit homes donant-se les mans.

El majestuós cilindre anava perfilant-se enlaire, foradant l'espai fins a una altura que s'aproximava als cinquanta metres. Aquella xemeneia era l'admiració de tots els habitants de Freixana i dels pobles que es trobaven anant des de Lleida a Balaguer. La seva silueta apareixia neta i destacada des de tots aquells encontorns i els pacífics camperols començaven ja a mirar-la com llur far i també com una mena de provocació dels homes cap als cels.

Les rajoles de terra cuita eren col·locades una a una amb tota cura i un ordre extremat, i aquell gran pilar, buit com un canut gegantí, s'aixecava altiu i orgullós, imposant-se vigorosament per la força de la seva presència.

A mida que un dels operaris forasters feia créixer la xemeneia, l'altre col·locava uns cèrcols d'acer, que quedaven distanciats d'un metre, i feia ús de tota l'habilitat i tota la força per tal que aquests la subjectessin ben cenyida. Eren, exposats al sol, com uns anells d'argent que el colós lluïa ple de vanitat i de gala.