A baix a la Seu també es menja bé...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 13-14)
Indret:El passeig
Comarca:Alt Urgell

testing image

A baix a la Seu també es menja bé, potser sense arribar a l'excelsitud d'aquella Orgia gastronòmica. La ciutat s'ha convertit, a causa de la seva proximitat amb Andorra, en un centre turístic important. Hi proliferen hotels i restaurants. Però la seva mateixa condició de lloc de pas, d'etapa en el camí als hipermercats del Principat, fa que, a desgrat d'atresorar un meritori conjunt monumental, sigui una localitat no gaire coneguda.

A la Seu se li nota la seva condició fronterera, fins i tot diria que un cert aire afrancesat. La primera impressió del viatger que arriba és excel·lent. El magnífic passeig Joan Brudieu, batejat en honor al cèlebre polifonista urgellenc del segle XVI, una rambla ombrejada per tres fileres de majestuosos plataners, amb les seves terrassetes i quioscos, està flanquejada per edificis notables, com el casalot d'aspecte parisenc que avui hostatja el consell comarcal, antiga casa de cites, amb teulada de pissarra i mansardes, o el veterà hotel Andria, de monumental escala sobre el jardí davanter. Aquí podem tastar algunes de les especialitats comarcals recuperades en els darrers temps, com ara el pernil a l'agredolç, o el jarret de vedella bruneta. Al capdamunt del passeig hi ha un sortidoret circular, i els diumenges al matí els vells seuen en un banc de pedra que el circumda o a la barana del mateix sortidor, a llegir els acolorits suplements dominicals dels diaris o a xafardejar sobre la darrera evasió de divises interceptada a la propera duana.