Som a la vora del nucli monumental de la ciutat...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 14-15 i 16-17)
Comarca:Alt Urgell

testing image

Som a la vora del nucli monumental de la ciutat. Aquest està centrat per la catedral, un notabilíssim exemplar romànic de la segona generació, marcat per la influència francesa i italiana. El temple, que és el quart construït sobre el mateix solar, apareix molt reforçat, amb murs ben gruixuts i torres que li confereixen un aire de fortalesa. I és que, en el decurs de les bregues amb els castellans de Ciutat, aquesta catedral de la Seu solia transformar-se en baluard defensiu. Però la solidesa del bastiment no perjudica la gràcia de les seves línies. Presenta una bellesa reposada, un xic feixuga, geomètrica i pura. Al defora, possiblement l'excepció a la seva nua capacitat la constitueixen el gràcil campanaret que s'aixeca just damunt de la façana principal i la galeria de columnes que corona, elegantíssima, l'únic absis posterior de l'església. Correspon, aquest absis, a la nau central. Les altres dues, les laterals, no sobresurten a l'exterior. [...]

S'alça, vora la catedral, l'antic convent de Sant Domènec, annex al parador de turisme i avui restaurat i habilitat com a sala de convencions i concerts.

Tanca per llevant la bonica plaça empedrada dels Oms, l'edifici consistorial i una mica més lluny es deixa veure el seminari conciliar. Aquests dignes immobles componen una raconada de molt mèrit, el nucli turístic per excel·lència de la Seu.