Dilluns, mercat a Tàrrega.


Obra:El jardí de la boira (p. 75-76)
Municipi:Tàrrega
Comarca:Urgell

testing image

Dilluns, mercat a Tàrrega.

Abans era cita obligada de tot aquell que es bellugava en una certa direcció.

Amb el mercat, Tàrrega es una ciutat transformada. Els petits carrers centrals atapeïts de parades de venedors ambulants, instal·lades segons l'especialitat de l'oferta, li donen una coloraina viva i electritzant. La gent intenta caminar amb dificultat.

Roba al carrer del Carme i al Pati, verdura al carrer Agoders i la plaça de l'Ajuntament, sabates i bacallà on hi ha un forat.

Has de deixar el cotxe lluny del centre i deixar-te portar per la riuada humana que hi campa.

El Pati, que és aquella magnífica plaça tradicional de bon passejar, un formiguer.

No veuràs cal Sobies, ni cal Mateu, ni la Mútua, ni la Creu de Terme, ni res que valgui la pena. També havia agafat un bon dia per tornar a Tàrrega! L'esperó del mercat pot resultar enganyós si vols altra cosa que un carnaval.

El carrer Santa Anna, d'encertat ús per a vianants, conserva l'encant del comerç dignificat i l'elegància de les formes que li han donat els anys. Amb establiments moderns i marcant orientació. Era l'únic lloc amb una certa tranquil·litat.

Han reformat l'Ajuntament per dins, conservant la façana de pedra que guarda testimoniatge. També han completat la façana del temple parroquial que és gran com la catedral de Sevilla. Si arriben a emplenar, quanta gent anirà al cel!

Una mica, vaig poder ullar la creu de terme embolcallada de catifes d'un moro que mig xerrava el que podia i que es va pensar que li volia fer una compra quan em va veure palplantat al davant del monument que, per a ell, només era un punt de recolzament. Esplèndida, meravellosa i tot el que es pugui dir d'aquella creu! Abans, ja en sabien!