Sant Domènec és un convent franciscà del segle XIV...


Obra:Visions de Catalunya I (p. 208-209)
Municipi:Balaguer
Comarca:Noguera

testing image
Veu de Teresa Julio:http://www.endrets.cat/bloc/wp-content/uploads/2015/04/Sant-Domènec-és-un-convent-franciscà.mp3

Sant Domènec és un convent franciscà del segle XIV—em sembla que vaig llegir— que n'ha vist de tots els colors: guerres, incendis, canvis d'amo, reformes... Amb un claustre que és obert a qui el vulgui visitar, que és un tresor. Amb uns finestrals allargassats, estilitzats, d'un gòtic senzill; únics! Quina elegància! Llàstima que no estiguin encara més conservats —que ho estan— i més propagats! Si els tinguessin als EUA hi penjarien fanalets!

Ja arribem al convent forà de Sant Domènec. El sol declina i l'hora es tenyeix de rosa. Anem trobant més gent i animació per la car­retera: sellonaires de Verdú, ruquets minúsculs amb feixos de vencills de cànem, carros amb bots d'oli, carreters cridaires que esbatussen cruelment les bèsties, colles de gitanos amb uns rossins nafrats i secs com llesques, birbadores amb el cabàs d'herba al cap i l'aixolet a la mà, un vellet amb gorra musca que mena una cabreta i el segall, un pagès que torna de la vila amb el paquet de les botines penjat al braç, un capellà a cavall d'una euga, agrumollat com una ostra dins la clofa vermellosa d'un paraigua monumental...

Som al cap del pont, i els portalers, com que no duem fato, ens deixen entrar de franc a la vella i noble ciutat, que mereix tota  la nostra veneració. Balaguer...!