La història no s'acaba aquí...


Obra:El rei de la Val d’Aran (p. 48-49)
Comarca:Vall d'Aran

testing image

La història no s'acaba aquí. El pas del Teishineret per la casa reial fou tan intens i fructífer que l'empremta del seu record va perdurar durant anys en la família. El rei Joan Carles, que com tothom sap es nét d'Alfons XIII, des de ben petit sentia parlar als padrins d'un xofer, que era oriünd d'una vall meravellosa dels Pirineus. Això explica la passió que va demostrar per la vall d'Aran des del primer moment, quan encara era príncep d'Astúries i que després, un cop fou coronat rei, no ha fet més que augmentar. La seua presència constant durant les vacances de Nadal, ha convertit l'estació d'esquí de Vaquèria en una de les famoses d'Europa, i la Val d'Aran en una mena de cort hivernal, que atrau la flor i la nata de tot Espanya. Si, en l'època d'Alfons XIII, els polítics i banquers de Madrid amb prou feines sabien que existia aquesta vall, ara se la coneixen millor que el passeig de la Castellana.

Hi ha aranesos que creuen que la tirada del monarca cap a la vall té unes arrels familiars més consistents, arrels que, segons ells, naixen de la profunda estimació que la reina Vic­toria Eugenia sentia pel seu xofer. Els més vells de Vielha, o sigui, els qui van tenir la sort de conèixer en vida el Tonet, asseguren que l'home era clavat a Joan de Borbó, tant en corpulència com en fesomia. D'aquí ve que el seu fill, Joan Carles, sigui conegut a Vielha amb l'afectuós sobrenom de Teishineret. Altres aranesos —aquestos no tan vells— juren haver observat un detall que, al seu entendre, confirma la ti­rada de la sang. Diuen que cada vegada que el rei Joan Car­les travessa Vielha amb cotxe, en el moment que passa per davant de cal Teishineret, el cap se li gira instintivament en aquesta direcció.

Si és cert o no, tant se val. Al cap i a l'últim, el veritable motiu de l'atracció que l'actual rei sent per l'Aran, no té gaire importància. Sigui per propaganda familiar, sigui per herèn­cia, el cas és que darrere les dues grans obres que han transformat la vida de la vall —el túnel de Vielha i l'estació de Vaquèira— hi trobem la mà del Tonet de Teishineret. Ell ha estat, sens dubte, l'autèntic rei de la Val d'Aran.