De bella nit vaig baixar a dormir a Tírvia...


Comarca:Vall d'Aran

testing image

Viella, 22 de juliol de 1933

[...] De bella nit vaig baixar a dormir a Tírvia i l'endemà dimecres de bon matí ja agafava a Llavorsí l'auto de la Vall d'Aran. Aquest dia es va perdre tot en el viatge, que el fan molt cançonerament i només al vespre vaig poder conferenciar a Bossòst amb l'Escudè.

A partir de l'endemà he començat la segona part de la tasca: la recollida de la toponímia de la Vall d'Aran. És una feina molt cansada, perquè a cada ajuntament, per dominar totes les partides, és necessari pujar a un cim de 2.000 a 2.500 metres, de manera que això em surt a ascensió diària. Però quantes belleses que veig! Dijous vaig fer el terme municipal de Canejan, ahir tot el de les Bordes amb la vall superba d'Artiga de Lin, i avui el de Vilac. Demà tocarà a Arròs i després vindran Viella, Arties, Salardú, Bagergue i Tredòs. Amb això, divendres que ve quedaran recollits els noms de lloc dels nou grans termes municipals de la vall; després en queden una vintena de petits (alguns petitíssims) dels quals es poden fer tres o quatre cada dia, que no hi haurà més remei que deixar per a un altre estiu. Perquè dissabte penso dirigir-me travessant el circ de Colomers a la ribera de Sant Nicolau a instal·lar-me en el campament Fabra, on passaré una setmana reposant d'aquestes fatigues.

Aquesta recollida de la toponímia és d'una riquesa extraordinària i confirma amb centenars d'exemples la meva teoria sobre la persistència de l'ibèric fins en plena Reconquesta, que vaig exposar aquest hivern.