Entrem finalment a la ciutat...


Municipi:Gandesa
Comarca:Terra Alta

testing image

Entrem finalment a la ciutat, perquè Gandesa ho és encara que només tingui uns 2.700 habitants. Va rebre aquest títol ara fa exactament cent cinquanta anys, el 1838, després que, fidel a la causa liberal, va rebutjar tots els setges de les forces carlines.

El primer que volem veure és la vila antiga, on l'església arxiprestal té una peça que val per totes, l'esplèndida portalada romànica. Hi ha un costat de la plaça que és porticat, i tirem amunt, a poc a poc, sense trobar pràcticament ningú. A pocs metres hi ha una construcció antiga, amb un rètol envellit i sorprenent, que diu Cárceles Nacionales del Partido. La teulada està ensorrada, i a la façana encara es pot veure un escut de pedra amb un guant, l'escut de Gandesa. Diuen que en l'edifici d'aquesta presó hi ha els vestigis del que fou castell de Gandesa, però d'altres asseguren que res, que era més enllà. Tant que el devia respectar tothom, el castell dels templers! En aquesta paret ara algú hi ha escrit Casino Money. Misteri. En una caseta modesta, a quatre passes, hi ha un rètol: Salón del Reino de los Testigos Cristianos de Jehovà. Cauen castells i s'obren salons, s'humilien les pedres i s'inflen les paraules.

Hi ha un moment que recupero la calma contemplant la discreta harmonia de les coses senzilles, una casa modesta pintada de blau de bugada, al costat d'una casa de color de palla dens, gairebé daurat.