Damunt de la part no desplomada de la volta arrela un pi...


Comarca:Priorat

testing image

Damunt de la part no desplomada de la volta arrela un pi alterós per tal de fer rediviva la llegenda de l'escala de Jacob que es diu que va originar l'edificació del convent. Hom conta que uns frares blancs resseguien el Montsant a la recerca d'un indret a propòsit per a emplaçar-hi una cartoixa i arribaren en una vall closa pels cingles, on les branques d'una alterosa arbreda s'entrecreuaven. Un vell pastor era al mig de la coma amb el ramat i, a les preguntes dels frares, allargà el braç i, amb el gaiato, assenyalà un pi que treia la seva copa ufana part damunt del brancam dels altres arbres.

—Cada dia, de la branca més alterosa d'aquest pi, penja una escala de llum i uns àngels de Déu pugen i baixen els graons, alegrement.

Els frares no cercaren més i escolliren l'indret com a porta del cel. Aquesta és la llegenda. Però la veritat històrica es complau a destruir totes les belles contalles. La cartoixa fou emplaçada de primer a l'indret que avui ocupa un poblet veí, i, anys després, va ésser traslladada a la vall on, ara, hi ha els seus enderrocs.