Una llarga filera de muntanyes...


Obra:Obres completes II (p. 274)
Municipi:Centelles
Comarca:Osona

L'any 1882, Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861-Aranjuez, 1931) amb un grup d'amics va fer una excursió fins al castell de Centelles, situat al terme de Sant Martí de Centelles. El segle XV els barons traslladen la seva residència del castell a la sagrera i un segle després la baronia esdevé comtat del Castell de Centelles. El comtat tenia 85 km2 i incloïa els termes actuals de Balenyà, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze de Safaja. El segle XVI, el baró Lluís I va convertir el nucli en una vila emmurallada que pren el nom de Santa Coloma de Centelles. El recinte comptava amb tres portals: el de Sant Antoni, el d'Amunt o de Sant Martí i el Nou, l'únic que s'ha conservat.De la prosa que escriví sobre l'experiència en donem un fragment per a ser llegit a la plaça de Centelles.

També a la plaça, on s'instal·lava l'envelat per les dues festes majors, d'estiu i d'hivern i encerclats pels dos monumentals palaus dels Centelles i dels Carreras Artau, podem llegir una nova anotació del dietari de Renart que rememora els batecs d'aquelles festes i amb una especial referència al Noi de Tona, personatge d'una gran popularitat pel país durant dècades.

testing image

Una llarga filera de muntanyes, formada d'espadades i cendroses roques, volta una planúria en forma d'amfiteatre; al bell cim de la més inexpugnable penya s'aguanta un castell feudal amb artístiques ruïnes, i asseguda a les grades es veu una vila, a les portes de la qual arribem en menys temps del de desprendre's un sospir. És Centelles. Hem visitat l'iglésia i recorregut tots els carrers i res no ens ha cridat l'atenció, si s'exceptuen un gran portal de caràcter majestuós, una bonica creu de terme i unes gòtiques finestres, i del renaixement, d'altres d'obertes en cases d'aspecte seriós o trist.