Mas Cerdà

Municipi:Centelles
Comarca:Osona
Coordenades: 41.771679, 2.229752

Al pla de la Garga de Centelles, als peus del Montseny per la banda d'Osona, hi resta impassible una masia del segle XII que va veure néixer Ildefons Cerdà, un dels urbanistes i enginyers catalans més reconeguts de tots els temps. La primera documentació es remunta a l'any 1160. L'actual estructura data del segle XVIII. El segle passat s'hi allotjà durant un temps Jaume Balmes, molt amic de la família.

És un gran casal amb teulada a dues vessants i orientat al sud. L'alçada de l'edifici, molt regular i sòlid, és considerable: planta baixa i dos pisos. Totes les cantoneres són de pedra treballada. A la façana principal destaca un gran portal dovellat datat el 1733. A banda i banda, a l'alçada del primer pis, hi ha dos esgrafiats mal conservats amb la mateixa data i amb un rellotge de sol. Damunt el portal hi ha un balcó de pedra treballada. Hi ha diferents masoveries i edificis auxiliars. El mateix Cerdà va fer realitzar algunes reformes, com per exemple la capella.

El cognom Cerdà, tal com detalla el text biogràfic de Fabià Estapé que hi podem llegir, s'extingí amb les filles de l'enginyer i arquitecte, passant la propietat a una família osonenca.