Sant Jaume del Puig

Municipi:Perpinyà
Comarca:Rosselló
Coordenades: 42.698521, 2.902545

És probablement l'església més coneguda de la ciutat després de la catedral. Està situada  al cim d'un dels dos turons de Perpinyà i  és també una de les quatre parròquies originàries de la ciutat. El Divendres Sant, aquest temple és el punt de partida de la processó dels misteris (Processó de la Sang), tradició religiosa del segle XV. L'edifici actual data del 1245, i va ser la primera església construïda fora de les muralles per desig del rei Jaume el Conqueridor. El 1699 se li va adjuntar, a l'oest, una nova capella, la de la Sang o Confraria de la Preciosa Sang de Jesucrist (fundada el 1416  per Sant Vicent Ferrer).

Originàriament, aquest barri compartia dos tipus de població: d'una banda, els teixidors i de l'altra els jueus, que establiren el seu call principalment en el pendís que unia la vila vella amb el Puig de Sant Jaume (anomenat en aquell moment Puig dels Teixidors), que domina pel sud-est la vila primitiva. Actualment el barri, que durant dècades ha estat el nucli de la comunitat gitana, comparteix aquesta població amb la darrera immigració magrebina.

Situats a recés del porxo que protegeix l'entrada a l'església podem servir-nos com a lectura d'un fragment de la Guia sentimental de Perpinyà, de Joan-Daniel Bezsonoff.