Estació del Nord

Municipi:València
Comarca:València
Coordenades: 39.467180, -0.377131

Aquesta estació va ser construïda entre 1906 i 1917 per Ferrocarrils del Nord en un enorme solar que havia restat lliure enmig de la ciutat en plena transformació urbanística. L'edifici d'estil modernista vienès, és obra de Demetri Ribes i té una planta rectangular. Compta amb dues zones clarament diferenciades: l'hangar també rectangular amb una estructura d'arcs articulats d'acer laminat i el vestíbul de planta en U i pilars independents de l'estructura de l'hangar. Un altre tret típic d'aquesta estació és la integració de totes les arts: arquitectura, escultura, pintura i arts decoratives. La façana principal presenta tres cossos d'edificació ressaltats en forma de torrasses, situats als extrems i al centre, que avancen respecte a la línia general de la façana i que recorden la torre de la Llotja de la Seda, d'escassa alçària. El remat de l'edifici queda definit per entre pilastres i per pinacles terminals de perfil aparentment emmerletat. A l'interior del vestíbul pot ser un bon punt per llegir: un fragment del conte «Retorn», de Beatriu Civera i fragments de les novel·les Tramvia a la Malva-rosa, de Manuel Vicent, d'Un dinar un dia qualsevol, de Ferran Torrent  i El tatuatge dels apàtrides, de Josep Palomero, i un text descriptiu de Llorenç Millo.