Casa museu de Vicent Blasco Ibáñez

Municipi:València
Comarca:València
Coordenades: 39.482640, -0.325907

La Casa museu Blasco Ibáñez és la denominació actual, després de la seua reedificació, de l'habitatge de l'escriptor. El xalet originari fou construït el 1902. Acabada la Guerra Civil, el 1939, l'edifici va ser confiscat per l'ajuntament i lliurat per a ús d'esbarjo de Falange Espanyola. Abandonat i oblidat més tard, no va ser fins a l'inici de la dècada del 1980 que es va tractar de recuperar. L'estat de l'edifici era tan ruïnós que en els anys noranta es va enderrocar i es va procedir a la reconstrucció, d'acord amb els plànols originals

L'edifici ocupava una superfície de 450 metres quadrats -era un bloc cúbic, senzill-. La façana principal constava de pòrtic amb pilastres jòniques  -la galeria del primer pis, on es trobava el finestral del despatx de l'escriptor mirant al mar, se sostenia sobre pilars jònics i cariàtides-. Mentrestant, a les façanes laterals, destacaven els motius ornamentals com greques i palmetes. En l'interior del museu podem servir-nos d'un text de Juli Just el biògraf de l'escriptor; dos de Josep Pla que evoca el personatge que va tractar; un de Joan Francesc Mira que dibuixa els lligams de Joaquim Sorolla i Vicente Blasco Ibáñez amb la platja de la Malva-rosa; i, finalment, els de Manuel Vicent i Tono Fornés que, en la ficció de la novel·la del primer o en el periple aventurer del segon, recreen escenes viscudes  en l'edifici.