Casa Museu Salvador Dalí. Interior

Municipi:Cadaqués
Comarca:Alt Empordà
Coordenades: 42.293207, 3.285931

La casa Salvador Dalí, que ell definia "com una veritable estructura biològica", va ser construïda, al llarg de quaranta anys, sobre unes antigues barraques de pescadors de Portlligat. El 1929, Dalí comprà la primera a Lídia Nogués de Costa. Poc després en comprà una altra. El 1935 s'edificà una nova planta per a les dues barraques que es cobriren amb un sol vessant de teula i una única finestra per unitat, mirant la badia. El 1942, Gala i Dalí compraren la barraca situada a l'extrem superior sud i es destinà a biblioteca. El conjunt anav prenent forma de laberint, de manera que des d'un punt d'origen, el Saló de l'Óssa, es dispersava a través d'una successió de petites sales connectades per passadissos estrets, petits canvis de nivell i culs de sac. L'any 1951 adquiriren la barraca situada a l'extrem nord-est, fent cantonada amb la riera i l'any següent completaren la façana que mira a la badia de Portlligat. Finalment, l'any 1954, adquiriren la darrera barraca al nord-oest que mira a la riera procedent del cementiri. El 1982, després de la mort de Gala, Dalí no tornà a Portlligat. Després dela mort del pintor, al 1994, es pren la iniciativa de convertir el conjunt en un petit recinte museístic.

Un fragment prou extens de Les seduccions de Júlia, de Màrius Carol, que podem llegir en qualsevol de les estances de la casa museu o de manera segmentada, ens servirá per recrear els diferents espais creats per Dalí i Gala.