Asil Gomis

Municipi:Agullana
Comarca:Alt Empordà
Coordenades: 42.395224, 2.847197

Pels volts de 1910, el mecenes Lluís Gomis va fer l'encàrrec del primer projecte però morí aquell mateix any abans de començar les obres. El 1918, Teresa Pallejà, vídua de Gomis, contrau matrimoni amb Josep Parellada i Faura i es reprèn el projecte. El 9 de novembre de 1919 es posà la primera pedra de l'edifici.

El 30 d'abril de 1932, Josep Parellada, en nom de la seva dona, en féu donació perpètua a Josep Yrla, comissari delegat a Girona de la Generalitat de Catalunya, amb la condició, entre altres coses,  que es compromès a acabar les obres en el termini d'un any i a donar preferència als vells d'Agullana i dels pobles veïns de Cantallops, Capmany, Darnius, La Jonquera, Maçanet de Cabrenys i La Vajol. La Diputació de Girona acceptà la donació i l'arquitecte Emili Blanc va dirigir les reformes.

El mes de febrer de 1937 arribaren les asilades i el personal de servei. Entre tots sumaven un total aproximat de cent persones. L'asil va funcionar durant 32 anys i la presència de les velletes al poble arribà a ser quelcom assumit com a propi. Entre elles hi hagué la Lídia Noguer, "la ben plantada". El 1969 es va quedar tancat.

Mònica Soler fa passar alguns dels moments claus de L'amant catalana de Mussolini en aquest edifici, per això proposem de llegir-ne un fragment tenint-lo a la vista.