Davant el Palau Robert (Dreta de l'Eixample)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.396023, 2.159780

El financer Robert Robert i Surís va adquirir els xalets d'en Salamanca, situats a la cantonada del Passeig de Gràcia amb la Diagonal, i els enderrocà per construir-hi la seva residència privada a l'estil d'una gran mansió. Les obres s'allargaren entre 1898 i 1903. Va confiar el projecte a l'arquitecte francès Henri Grandpierre i la construcció va ser dirigida per Joan Martorell i Montells.

Robert va morir l'any 1929 i la seva família va posar el Palau en venda l'any 1934. El 1936, l'arquitecte Francesc de Paula Nebot, per encàrrec del següent marquès de Robert, projectà un nou edifici anomenat "The Lido" en el mateix solar, que consistiria en un hotel, teatre, saló de festes, cabaret i frontó. El projecte es va cancel·lar i el novembre de 1936 el conseller primer Josep Tarradellas va convertir el Palau Robert en la seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat republicana. Després de la guerra, la família Robert va recuperar el Palau. El 1981, després de diverses vicissituds, una d'elles convertir-lo en hotel i sala d'espectacles, va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb l'edifici d'oficines adjacent, i l'ha convertit en un Centre d'Informació, d'exposicions, publicacions, actes, concerts i altres activitats.

Al davant mateix, s'hi va replantar una alzina en memòria de la havia glosat Jacint Verdaguer en una prosa cèlebre, que podem llegir situats a tocar del nou exemplar. Al fons del jardí que comunica amb el carrer Còrsega, hi trobarem una escultura amb el títol de "La lluna" de Kiku Mistu, instal·lada el 2003 en homenatge a J. V. Foix i inspirada en el poema "És quan dormo que hi veig clar".