Monestir de Santa Maria de Benifassà

Coordenades: 40.676350, 0.198108

El Reial Convent de Santa Maria de Benifassà és un monestir fundat per l'orde del Císter al segle XIII. Es troba situat dins del Parc Natural de la Tinença de Benifassà. Els monjos s'hi traslladaren  des de Poblet el 1233. El nou monestir es construí a càrrec del rei Jaume I per exigència d'Innocenci IV. El Papa li imposà aquesta penitència per l'afer amb el bisbe de Girona, Berenguer de Castellbisbal, a qui el monarca havia tallat la llengua per haver revelat secrets de confessió relacionats amb el repartiment de les possessions reials als seus fills.

Actualment l'ocupen monges cartoixanes i és l'única cartoixa femenina a l'Estat. La primera comunitat, que hi arriba l'any 1967, eren  monges procedents de la cartoixa italiana de Sant Francesc.

Quan Jaume Cabré (Barcelona, 1947) imaginà el monestir que acull Fra Junoy en la seva recerca de l'harmonia dels sons, s'inspirà en aquest cenobi i el paisatge agrest que l'envolta i batejà el lloc de ficció amb el nom de La Ràpita. Per això, és del tot recomanable de tenint-lo a la vista, especialment en el camí dels xiprers que dóna accés a la porta principal, llegir dos fragments de la novel·la Fra Junoy o l'agonia dels sons.