Castell

Municipi:Morella
Comarca:Ports
Coordenades: 40.619617, -0.101693

El castell de Morella és un castell-fortalesa d'origen musulmà situat estratègicament sobre un penyal a 1073 m d'altura. El lloc té restes de l'època ibèrica. Des d'aleshores ha estat un enclavament de caràcter inexpugnable fins al punt que només ha estat conquerit en  dues ocasions, a causa d'una traïció en la Reconquesta i per una infiltració de Cabrera a través d'un excusat de la muralla durant les Guerres Carlines.

Després que Cabrera entrés en la fortalesa, aquesta es convertí en una de les places fortes dels carlins i base del seu exèrcit. El 1840 sofrí grans desperfectes a causa del bombardeig del general Espartero, que encertà una de les bombes en el polvorí del castell.

El castell de Morella fou també una plaça forta en la Guerra de la Independència. Segons conta la llegenda, la líder morellana Josefa Bosch, la Pardala, fou penjada per l'exèrcit francès des d'una de les torres del castell com a represàlia per la seua dura resistència en aquesta guerra. En honor seu s'anomena a aquesta torre la Torre de la Pardala.

Situats en algun punt alt del castell, tenint davant l'esplèndida i vasta panoràmica que ens oferirà, podem llegir un fragment de L'aroma d'arç, Marià Manent (Barcelona, 1898-1988) d'un extremat lirisme; també un altre fragment breu de Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) cantant sintèticament  les excel·lències de la citat emmurallada i els seus entorns; dos poemes de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924- València, 1993), el primer fa referència a la traïció de Blasco d'Alagón i l'anada a Morella del rei Jaume I, el segon, un sonet, lloa la situació estratègica singular de l'indret. Finalment, un passatge de L'hivern del Tigre, d'Andreu Carranza (Ascó, 1957) en què descriu les accions del general Cabrera per mantenir la possessió estratègica del castell.