Catedral. Cripta de Santa Eulàlia

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.383885, 2.176741

La cripta de la patrona de la ciutat és situada sota el presbiteri, obra de Jaume Fabré  i va ser acabada l'any 1326. S'hi entra per una ampla escala sota un arc gairebé pla, ornat al centre amb el retrat d'un bisbe, sembla de Ponç de Gualba, sota el mandat del qual es va construir

La volta aplanada està dividida en dotze arcs que van tots a convergir a una gran clau de volta central, que representa, la Mare de Déu amb el Nen Jesús que li col·loca la diadema del martiri a Santa Eulàlia.  La presència d'una cripta no és habitual en les seus gòtiques, però es creu que a Barcelona s'hi va fer per tal de mantenir l'organització de la catedral romànica, que tenia al mateix lloc la cripta amb el sepulcre de santa Eulàlia.

El  sarcòfag d'alabastre, el va tallar l'escultor de Pisa, Lupo di Francesco; es troba en el centre de la cripta, sostingut per vuit columnes d'estils diferents amb capitells corintis daurats. A la tapa i els seus costats estan gravades escenes del martiri de Santa Eulàlia, als quatre angles superiors hi ha àngels i en el centre la Mare de Déu amb l'Infant. A la paret del fons, s'hi guarda el seu antic sepulcre del segle IX. Hi podem llegir la invocació i el poema inicial del llibre Santa Eulària que Jacint Verdaguer va dedicar a la patrona barcelonina.