Cafè Suís

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.380023, 2.174891

Cafè restaurant de molta fama a finals del segle XIX i inicis del XX. Fundat el 1861 pel suís Mario Zanfa, va ser comprat pels germans Mata, empleats de la casa, que li donaren fama i prestigi. Estava situat al numero 31 de la Rambla del Centre, i tenia porta també a la plaça Reial, amb el número 17. A la dècada dels setanta del segle XIX, Jacint Verdaguer, amb altres estudiants de Vic, hi assistia a les tertúlies de la colla de la Jove Catalunya: el seu amic i metge naturalista Joan Montserrat, el futur editor Francesc Matheu, el poeta Francesc Ubach i Vinyeta, un dels més llorejats aleshores als Jocs Florals, Josep Roca i Roca, Ramon Picó i Campanar, etc. Tots ells sota el mestratge de Marià Aguiló. Va ser lloc de trobada dels partidaris dels plurals en -es. Així, Narcís Oller fou un dels assidus a aquestes reunions, tal com documenta un text de Montserrat Roig (Barcelona, 1946- 1991).També s'hi inventà el conegut arròs Parellada, a petició del client Juli Maria Parellada, que no es volia embrutar els dits i per això l'hi servien triat. I, en un saló de l'entresòl, la nit de Reis del 1944 s'hi començà a lliurar el Premi Nadal de novel·la, de l'editorial Destino. Es va tancar el 1949. Situats davant d'on era el local, podem llegir, a més del ja citat text de Roig, un fragment de Vida privada, de Josep Maria de Sagarra, en què Agustí Casals hi convida a sopar el protagonista Guillem de Lloberola, i que constata l'evolució que el local havia fet cap a menys a la dècada dels vint del segle passat. I, finalment, dos textos més, un de Sempronio i un altre de Nèstor Luján (Mataró, 1922 – Barcelona, 1995), ens aporten les vivències dels darrers dies del local.