La tornada a Reus


Municipi:Reus
Comarca:Baix Camp

El Centre de Lectura, situat en ple carrer Major de la ciutat, en el número 15, fou fundat el 1859 per un grup de menestrals i obrers d'idees properes al federalisme que s'aglutinaven a l'entorn del periodista J. Güell i Mercader. Al llarg de la seva història, ha estat clausurat el 1866 i el 1869 i reobert el 1868 i el 1948. Des del 1897 el Centre és instal·lat a la seva ubicació actual, on hi havia l'antic palau dels marquesos de Tamarit, totalment desaparegut amb les obres de reforma. El 1916 l'edifici fou adquirit pel financer Evarist Fàbregas, que el cedí al Centre i finançà les obres de la nova seu. La façana, d'estil renaixentista i amb escultures de F. Garcia Escarré, és obra de Josep Simó i Bofarull. Abans d'entrar a l'edifici podem llegir un fragment de prosa d'Hortensi Güell (Reus, 1878 – Salou, 1899), pintor i escriptor, en què expressa l'enyorança dels paisatges de Reus i del Camp durant l'etapa que residí a Madrid.

testing image

La tornada a Reus (fragment)

Tots los anys, a l'acostar-se l'istiu, quan s'allarga el dia, el sol escalfa, els arbres esclaten en fulles i blanquegen los atmetllers bords que hi ha al Retiro, sento, amb més delit que mai, l'enyorança de la pàtria, que més que mai veig amb los ulls de l'ànima. I em sembla veure els camps de la plana de Reus rejovenir-se i vestir-se amb les millors gales per a fruir el goig de les lloances que els de casa i els forasters li dirigeixen.

Se m'omple el cor d'alegria i de tendresa; sento que es referma i s'arrela en mi la il·lusió de la vida, i fins no trobo tan exòtic, tan foraster aquell Madrid que, durant nou mesos de l'any, me cau damunt i m'aclapara. A mida que la primavera avança, sento més fort lo desig de que arribi l'hora d'emprendre el viatge, i més me complasc en somniar despert i en forjar-me la il·lusió de que ja estic al tren que surt esbategant del túnel de l'Argentera, i jo, dret, guaitant a la finestra del cotxe, crido joiós:

—La mar, ja es veu la mar, ja es veu la plana, ja som a casa!

I allavors sí que em sembla estar ja en realitat en aquell bocí de món que és per a mi el cel, lo paradís de l'ànima.