El campanar de la plaça de Santa Maria...


Obra:Un any a la Cerdanya (p. 52-53)
Municipi:Puigcerdà
Comarca:Cerdanya

testing image

El campanar de la plaça de Santa Maria és un dels dos únics elements que queden del que va ser església parroquial de Puigcerdà. També hi ha una de les arquivoltes d'una portalada, la de migdia, feta amb marbre vermell d'Isòvol, que es va reinstal·lar a l'església de Sant Domènec, que és la parròquia actual.

El temple es va començar a construir el 1178, s'hi van fer reformes importants als segles XIV i XVIII, aquestes darreres degudes a un incendi paorós i, en ple esclat revolucionari, el juliol del 1936 va ser saquejada i enderrocada pels anarquistes. Hi van deixar el campanar per instal·lar-hi artilleria antiaèria. També havia servit per avisar quan hi havia un incendi. La plaça actual ha estat reformada fa relativament pocs anys, però en origen va ser construïda amb part de les runes de l'església.

Aquest campanar és avui un dels símbols de la ciutat junt amb l'estany Fa trenta-cinc metres d'alçada i el tram més llarg és una torre octogonal aixecada durant les reformes del segle XVIII. I des de fa uns quants anys s'hi pot pujar. De fet, molts deveu haver observat part de les vistes des del campanar encara que no hi hagueu ascendit mai. I és que al capdamunt hi ha instal·lada una de les càmeres del temps de TV3, que ofereix una bona panorámica de part de la plaça de Santa Maria i de la dels Herois.