Quan Ferrater va entrar en una societat de coetanis seus...


Obra:Àlbum Ferrater (p. 15)
Municipi:Reus
Comarca:Baix Camp

Situada al Raval de Santa Anna, en l'actual número 13, una placa indica a l'entrada que hi va viure el poeta. Era l'antic Hotel Londres, que va passar a ser propietat de l'àvia Teresa Gili. Poc després de néixer Ferrater, la família s'hi va traslladar i van ocupar els dos primers pisos. Al primer, hi havia una àmplia i assortida biblioteca i un billar; al segon, hi feien vida. En l'angle del xamfrà de la casa encara es pot veure l'anagrama de l'antic centre hoteler retocat per a confegir el dels Ferrater. Tenim diversos textos que poden ser llegits a la part exterior de l'edifici, sempre en el cas que no hi puguem accedir. El primer pertany a l'autobiografia escrita en tercera persona; el segon forma part d'una entrevista que li va fer Lluís Pascual, per a la revista del Centre de Lectura de Reus, l'any 1970; l'altre conté el record que la germana Amàlia conservava dels pares i de l'ambient familiar.

testing image

Quan Ferrater va entrar en una societat de coetanis seus, ja s'havia acostumat a no ésser-hi, i a més la hi havia denigrada profusament. Des d'aleshores, Ferrater mai no hi ha estat del tot. D'altra banda, la seva mare tenia idees d'higiene, que van operar en el mateix sentit: Ferrater es va acostumar a passar mes de la meitat de cada any al camp, a una masia voltada de pins (pins blancs: tots vitalitat vulgar), prop d'Almoster, als primers turons de les serres que tanquen per darrere el Camp de Tarragona.

De tota manera, Ferrater va tardar molts anys a haver de fer una vida que se'n pugui dir retreta. Entre els nois de la seva edat i del seu poble, n'hi havia molts que vivien en un dubte espontani quant a la serietat del món. La guerra civil va fer el dubte metòdic.