Abans d'arribar al poble d'Ullastret...


Obra:Ànima de tramuntana (p. 46)
Municipi:Ullastret

testing image

Abans d'arribar al poble d'Ullastret, ha trencat a l'esquerra, camí del jaciment ibèric: una doble ciutat fortificada que va créixer sobre una illa, l'Illa d'en Reixac, envoltada per un gran estany i, al mateix temps, es va estendre dalt del turó que avui s'anomena Puig de Sant Andreu.

Ja a tocar del jaciment, ha deixat el cotxe a l'aparcament ombrejat que reposa a peu de turó. Poc després, en passar la taquilla d'entrada, ha saludat la noia que controla els tiquets i ha emprès el camí que voreja la muralla, tot resseguint l'excavació del fossat, un queixal profund i espectacular de cinc metres de fondària que deixa al descobert la pedrera d'on van extreure les roques per bastir els murs de fortificació, a la ciutat del puig. El que ara es veu és el que queda de la reforma d'una primera muralla d'uns quants metres d'alçada, que s'havia edificat a finals del segle VI aC.

Quan ha arribat a la porta d'accés, l'ha tornat a assaltar una sensació de dejá-vu. Cada vegada que visita Empúries li passa el mateix, fa una regressió a un temps pretèrit. Només són sensacions, tot i que, a vegades, li venen al cap imatges d'escenes antigues, com si conegués els llocs que trepitja des de fa molt de temps, fins i tot d'abans d'haver-los vist per primer cop a la vida.