Del terrat d'una casa curulla d'entusiàstics espectadors...


Municipi:Berga
Comarca:Berguedà

Quan Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) va crear Les històries naturals, decidí que una bona part de les aventures de l'il·lustrat barceloní Antoni de Montpalau en la recerca d'Onofre de Dip, cavaller que fou de Jaume I i, després, convertit en vampir, passessin a la ciutat de Berga durant les guerres carlines.

El fragment de la novel·la que reproduïm pot llegir-se en qualsevol indret de la Berga antiga, però, partint com ho fa d'una visió aèria del vampir abans d'instal·lar-se en la casa on hi ha reunits els conspiradors, hem pensat que l'església romànica de Sant Pere de Madrona, consagrada l'any 839, per bé que l'edifici actual data del segle XII, talaia del Baix Berguedà, tant o més privilegiada que Queralt, era un punt indicadíssim per a fer-hi la lectura.

testing image

Del terrat d'una casa curulla d'entusiàstics espectadors despenjaren uns cobrellits de domàs florejat, cosits els uns amb els altres, en què, amb grans lletres de paper, hi havia inscrit:

BERGA

AL VICTORIÓS CABDILL

RAMON CABRERA

VISCA EL REI ABSOLUT!

Els cobrellits conservaven encara els plecs d'haver estat llargament guardats a la calaixera. Ho lligaren tot amb unes complicades llaçades artístiques. Dels balcons saludaven els vocals de la Junta.

Vingué corrent l'agutzil del consistori municipal amb un coixinet brodat, al damunt del qual hi havia la clau simbòlica de les portes de Berga. Es col·locà a l'esquerra, a dues passes enrere de Torrebadella.

En aquell precís moment, la banda militar atacà una marxa molt ponderada. El bronze de les campanes, la música marcial, el xiulet de les criatures, la gresca de la gent i l'espetec de les canonades es combinaven en un xivarri popular certament enervant.

Emprengueren, solemnes, la marxa. Anaven com a la processó. Primer, la música. Seguia la Junta en Corporació. Darrera, en Pep de l'Oli amb el seu batalló d'indesitjables. Al final, la població desbordada. Foren obertes les portes amplament. Al davant, en formació de combat, terrible en llur quietud, aparegueren les forces de l'exèrcit de Cabrera. Destacant-se un grup d'oficials i, entre ells, cobert de condecoracions, el terrible cabdill.

Es glaçaren les sangs. Tot emmudí. Llavors, Cabrera, pas a pas, entrà a Berga.