Ell era un gran admirador de la cultura llatina.


Municipi:Castalla
Comarca:Alcoià

testing image

Ell era un gran admirador de la cultura llatina. Aquella generació tots sabien molt de llatí i admiraven molt els seus clàssics i també els dels grecs. M'anomenava Les Tusculanes de Ciceró i Les Bucòliques de Virgili i trobe que mirava els nostres camps mediterranis amb aquells ulls. "Jo, com al mas de Túscul", em deia.

Va ser un ambient bo per a un infant com jo, que molt enjorn ja va sentir les ganes d'escriure. Jo, més que els seus coneixements, admirava la classe de persona que era, tan estricta, incapaç de dir una cosa insolent als criats ni a ningú.

Durant la seua estada a Barcelona, va comprar una bona col·lecció de la revista literària i d'humor L'Esquella de la Torratxa, i quan teníem el meu germà i jo set o vuit anys va simultanejar l'ensenyament en castellà que ens donaven a l'escola, amb el del català de dita revista. De manera que jo vaig aprendre la lectura d'un català castís i anterior pràcticament a la gramàtica de Pompeu Fabra, editada a Barcelona el 1918 i totalment desconeguda al País Valencià.

El meu pare era molt fort en això de la llengua. Però tots a Castalla ho eren. Clar, al no fallar les classes altes, el poble tampoc no fallava.