Ahir els astronautes Armstrong, Aldrin i Collins van arribar a la Lluna...


Municipi:Xàtiva
Comarca:Costera

testing image

-Ahir els astronautes Armstrong, Aldrin i Collins van arribar a la Lluna...

Pepiu Martí va anunciar-nos la notícia amb solemnitat. Va assenyalar un punt aleatori en el cel esblanqueït pel sol d'estiu.

-Armstrong ha posat els peus a la Lluna i ha dit: "És un pas molt xicotet per a un home, però molt gran per a la humanitat". Ho he sentit per la ràdio. M'agradaria ser astronauta i dir coses tan ben dites com la que ha dit Armstrong.

Ens trobàvem tots dos sols damunt la penya de la Plaça de Bous.

El sol començava a picar i les cigales acreixien la potència de la seua frenètica cridòria. Vaig indicar un indret entre la darrera de les cases de les Eretes i la Casa Roja.

-Nolo esta pasturant allà les ovelles -vaig dir.

Pepiu va davallar tot d'una de la penya i el vaig seguir. Quan fórem a prop d'on era Nolo Ribes, Pepiu va xiular-li. Nolo va alegrar-se de veure'ns i va agitar els braços perquè ens afanyàrem. El seu gos, Rinti, va observar-nos impassible mentre ens hi acostàvem: només li interessaven les ovelles.

-No has anat al taller de ton pare? -em va preguntar Nolo.

-Hui se n'ha anat a Canals, a vore fàbriques.

Ens vam enfilar tots tres dalt d'un nouer. Nolo va traure del sarró una petaca de tabac i ens la va mostrar amb satisfacció.

-Ostra, és com la de Benet! -vaig emocionar-me.

-Pareguda -va dir Nolo-. És de mon pare. Li l'he furtada.

Amb idèntica habilitat amb què solia plegar els cigarrets a Benet el gitano, se'n va preparar un.

-En voleu? -ens convidà.

Vam respondre afirmativament i Pepiu va ser l'encarregat de calar-li foc amb un encenedor de benzina. Va produir una llama potent i pudenta. En fer-li la primera xamada, Pepiu va estossegar, i jo a continuació. Nolo no va tossir.

-Pepiu diu que ahir no sé qui va posar els peus a la Lluna –vaig dir.