Deu ésser per aquestes dates...


Comarca:Terra Alta

Aquest convent, amb el nom oficial de la Mare de Déu dels Àngels, és l'edifici més important de la població i rep el nom del fet que hi va habitar entre el 1547 i el 1559 sant Salvador d'Horta, que es féu famós pels molts miracles i curacions que atreien molta gent. Està situat sota el puig de Sant Salvador, conegut també com de Santa Bàrbara (755 metres d'altitud). És tradició no documentada, que la primera església va ser edificada pels templers al segle XIII. Fou ampliada en la seva part davantera, al segle XV, amb un cor i atri gòtics de gran bellesa, i des dels quals es té una magnífica vista del poble d'Horta de Sant Joan. El claustre, que es degué construir a la fi del segle XVI, està format per una estructura quadrada amb cinc arcades iguals a cada costat, d'arcs carpanells sobre capitells d'àbac motllurat i columnes toscanes de gres de fust llis i base sobre plint quadrat.
Finalment, la capella de Sant Salvador, erigida el 1711, arran de la beatificació del sant, ha mantingut encara el culte, i és a l'entrada de l'església, al costat esquerre, de planta quadrada i cúpula esfèrica, amb una cornisa que descansa damunt arcs torals i petxines i és coronada amb una llanterna o cupulí.
En algun dels espais descrits, segons s'adapti millor el text i el gust del lector, podem llegir tres textos diferents de Joan Perucho que evoquen els records que preservava d'Horta i d'aquest magnífic escenari del convent de Sant Salvador, i de com el va fer descobrir a Josep Palau i Fabre, poeta i picassià il·lustre.

testing image

Deu ésser per aquestes dates [1976] que em vaig endur Josep Palau i Fabre (de qui més tard vaig publicar el llibre Picasso a Catalunya) a Horta de Sant Joan, poblet que queia dintre de la meva jurisdicció, i que Palau no coneixia, tot i que hi havia fet dues estades Pau Picasso, figura que li interessava molt. L'impacte fou total per a Palau i Fabre. Horta de Sant Joan és un agrest i bellíssim poble de la comarca de la Terra Alta que dóna la cara al Maestrat. És famós pels seus ports de muntanya, per haver-hi sojornat Picasso dues vegades en la seva joventut (inici del cubisme) i pel solitari convent de Sant Salvador d'Horta al peu d'un cim alterós extramurs de la vila. Picasso, en una memorable visita a Mougins, em preguntà si encara s'hi guisaven les olives a la brasa, i si Sant Salvador era encara venerat per la gent. Efectivament, les dues coses perduren a la comarca (he menjat les olives a Gandesa) i és fama que, per la festa del sant, tots els corbs de la rodalia trenen, damunt del convent abandonat, una poètica corona en honor i reverència. Donen tres voltes i se'n van una altra vegada. [...]