Però al voltant de Castell el paisatge natural...


Obra:Quan érem feliços (p. 259-260)
Municipi:Palamós

testing image

Però al voltant de Castell el paisatge natural es fon amb el paisatge que ha creat l'home. Els pins semblen allà des del principi del temps. Però són plantats per l'home, com les mimoses de Senià i com els camps de blat que arriben fins a la sorra. Són camps modestos que mantenen viva la darrera platja rural de tota la costa gironina.

A Castell, el pintor Josep Maria Sert hi va organitzar algunes de les primeres orgies de la Costa Brava, amb Salvador Dalí, Coco Chanel i la princesa georgiana Roussy Mdivani, amb qui es va casar després de divorciar-se de la pianista Misia Godebska, que havia estat amiga i model de Renoir i de Toulouse-Lautrec. Durant molts anys, Sert va ser el pintor més cotitzat del món occidental i va pintar grans murals per al Waldorf Astoria i el Rockefeller Center de Nova York i per a l'edifici de la Societat de Nacions a Ginebra. Però ara, aquí, ningú no se'n recorda.

Em sembla que va ser Graham Greene qui va dir que el lloc més bonic del món és just al darrere del Trinity College de Cambridge. Hi he estat i és una meravella. Hi ha llargues fileres de desmais que enfonsen les branques en canals d'aigua on els estudiants practiquen el rem. Hi ha prats verds i camps de rugbi i la façana posterior de la biblioteca de Wrent, que es esplèndida.

Però Graham Greene s'equivocava. Graham Greene no coneixia el tros de costa que va de s'Alguer a la Foradada passant per la platja de Castell i el poblat ibèric, just davant de la llosa on calava en Paco quan anava a la llagosta.

Els que coneixen Palamós i la Fosca ho saben prou bé. N'hi ha prou d'agafar el camí de ronda que voreja la pineda d'en Gori, baixa a les barraques de s'Alguer, s'enfila un altre cop entre atzavares per les tanques del mas Juny i trepitja la sorra de Castell, just davant dels joncs de la vella riera, que només trenca la sorra en dies de temporal gros. Després, el poblat ibèric, la Foradada i les mimoses i els pins que es retorcen increïblement damunt les roques camí dels Canyers i de cala Estreta.

Aquest sí, aquest és el millor lloc del món.