Divago pels voltants d'Olot.


Obra:Viatge a la Catalunya vella (p. 308-310)
Municipi:Vall d'en Bas
Comarca:Garrotxa

testing image

Divago pels voltants d'Olot. Dino a l'hostal de Sant Esteve d'En Bas, i el país m'agrada. És una vall estreta davant de les muntanyes de Collsacabra i de la Salut. Hi ha el riu (el Fluvià), un camp de blat de moro, la carretera i un ferrocarril com una joguina, petit i rabiós.

El temps s'ha donat a la pluja, i en la gran cuina afumada de l'hostal, al costat de la xemeneia, hi ha una mica d'escalfor. Al foc crema un gran tronc de roure que produeix uns petites flames  blanques, fascinants, enlluernadores. A l'escon el temps passa com una lenta imperceptible desil·lusió que s'esvaiex. El foc absorbeix els nostres ulls, però la imaginació fuig com un isard esvelt. [...]

 

Quan la pluja s'escampa una mica es pot anar a donar un tomb. La vall s'estreny, s'eixampla, segueix la morositat de les corbes del riu — la corba de la truita i de l'anguila. Tot té un aire tardoral i les coses semblen tenir un cansament i un abandó interns. Els vessants de les muntanyes presenten una resplendor de caliu moribund. Els arbres — castanyers, alzines, roures, faigs — porten encara les fulles mortes. Ja per pocs dies... El primer bufarut, una gelada, i el món vegetal els convertirà en una cal·ligrafia de branques seques. És el moment dels colors incendiats, daurats, calents — rovell, oli, vinagre, sal i pebre — i del paisatge tocat per la teranyina subtil i blavissa de la boira. La síntesi és el rovellat prodigiós dels bolets.

És agradable, en aquest temps, de caminar pels camps. L'atmosfera humida té una gran riquesa de matisos: blaus fugissers, aigües verdes, rosats prims, irisats, punts de carmí. Hom sent a la cara el baf fresc i suau dels paisatges de Sisley. Les llunyanies es desdibuixen vagament. Els borralls de boira rodolen sobre els vessants i les altures amb una calma indiferent. El pas de la boira deixa veure una cresta, una muntanya llunyana, una masia remota, perduda entre la taca del verd d'un prat en pendent i un bosc esgrogueït. De vegades apareix sobre un pla inclinat un ramat d'ovelles blanques, com formes d'un pessebre pueril. Des de la vall adormida en una pau profunda, una mica bovina, sobre la qual oscil·len —molt poc— les siluetes dels pollancres grocs, aquestes aparicions i desaparicions del joc de la boira són una diversió lleugera i infantil.